Bokföring

computer and notebookÄn så länge har jag bara utgifter i mitt nystartade företag. Så bra då att jag åtminstone gillar bokföring. Många tror att det här med debet och kredit är jättejobbigt och kommer liksom aldrig in i det utan lämnar hellre bort det till andra, men det beror säkert ofta på att de har läst knöliga beskrivningar eller inga alls. Jag själv är också nybörjare, alldeles grön, men hoppas med de enkla tipsen nedan kunna inspirera någon till att komma igång.

De två frågorna man kan ställa sig för att komma ihåg det här med debet och kredit:

Till vad har pengarna gått? (debet)
Det kan handla om att man har köpt en vara och även betalat moms för denna. Varans summa liksom momsen bokförs på varsin rad på debetsidan.

Om pengarna istället har gått till företagets bankkonto för att en kund har betalat något, är det bankkontot som ska registreras på debetsidan.

Varifrån har pengarna kommit? (kredit)
Om man har köpt något, har pengarna tagits från företagets bankkonto. Totalsumman (varans pris inklusive moms) bokförs då för bankkontot på kreditsidan.

Om man har sålt något, har pengarna kommit från den aktuella varans/tjänstens pris och från dess moms. Summan från varan respektive momsen bokförs därför på varsin rad på kreditsidan.

Och så det här med in- eller utgående moms … för att komma ihåg om den är in- eller utgående kan man tänka att momsen kom till mig tillsammans med räkningen för det jag köpte (ingående moms), och att den utgående momsen gick ut från mig tillsammans med fakturan som jag skickade kunden.

När man handlar med utlandet hanteras momsen lite annorlunda.

Det svåraste kan vara att hitta rätt beteckning för en händelse. I bokföringen används ett system där varje typ av utgift eller inkomst är grupperad inom ett område och har ett bestämt nummer som kallas konto. Gruppen Energikostnader, till exempel, heter 5300 och rymmer bland annat konto 5330 för eldningsolja. Ingående moms (konto 2640) tillhör en annan grupp, liksom det egna företagskontot på banken (konto 1930).

Jag använder en bokföringstjänst på nätet som heter Bokio och gillar den skarpt. Om man gör jobbet själv är den gratis, men om man vill kan man betala dem för att göra det, eller bara anlita dem för att fixa en specifik bokföringspost som verkar jobbig. Bokio kan automatiskt läsa ut en del data ur den scannade fakturan eller kvittot som man frivilligt mailat till sitt personliga kvittokonto på Bokio eller laddat upp från datorn/mobilen och kopplat till den aktuella bokföringsposten. Om man exempelvis ska registrera en resekostnad, kan man göra en sökning på ordet och få förslag på konton där rätt momssats automatiskt läggs in och man inte behöver bry sig om ifall den är in- eller utgående. Men det går också att välja manuell bokföring när som helst.

Om man inte vet vilket sökord man borde använda för att hitta ett lämpligt konto för det man vill bokföra, som när jag hade betalat för en lektörsläsning av mitt manus, kan man bläddra i listan med kontonummer på den här sidan för att få en tråd att dra i: http://www.bokforingenonline.se/Huvudsida.

Dela detta:

En kommentar till “Bokföring”

Kommentarer inaktiverade.